От Българското дружество за защита на птиците настояват и за промени в нормативната уредба.

До искането се стигна, след като край Ямбол намериха царски орел, прострелян с 16 сачми. Той е станал жертва на бракониери и в момента се намира в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

От там коментираха, че състоянието на птицата е критично, но започват да се наблюдават леки подобрение. Някои от сачмите се намират в гръбначния стълб, което я застрашава от обездвижване.

Днес птицата е намерена изправена, което е добър знак за нейното възстановяване. Тя има и фрактура на лявото крило, но борбата за оцеляването и продължава.

Стойчо Стойчев, представител на Дружеството за защита на птиците, коментира, че орелът е открит благодарение на сателитен предавател, който се поставя на определени видове, за да се следи тяхното местоположение и състояние.

Той разказва, че това е четвъртият намерен прострелян орел за последните години. Имало е случай, при който един орел е прострелян два пъти.

„Проблемът е наистина сериозен. Всяка година има отстреляни мишелови, други грабливи птици, щъркели, пеликани. Трябва да се поеме отговорност от ловните дружини. В България се лови на териториален принцип, знае се кой отговаря, кой има бележка за лов. Може да се засили контрола при издаване на разрешителни и там, където има нарушение, да се преминава отново през изпити“, коментират още от „Дружеството за защита на птици“.

Мястото на случката е известно, както и дружината, която ловува там. От спасителния център коментират, че при тях се подава информация за случилото се и те са готови да съдействат на компетентните органи и се надяват случая да бъде завършен до край. 

Санкциите, които могат да бъдат наложени, са до 5 години лишаване от свобода и от 5 000 до 10 000 лв. глоба.

„Рано е да се говори за пускане на птицата. Във всеки един момент може да се влоши рязко“, коментира д-р Клисурова 

Тя апелира хората да спрат да бъдат причина за изчезването на видовете, защото живеем в крехка система, в която всеки един вид има значение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!