Депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва полицейското насилие по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз.

„Имаме шанс темата с полицейското насилие да бъде поставена сериозно на масата и да се вземат мерки. Това е нещо, което съществува не от днес. Така беше и на 14 януари 2009 година, през 2013 година беше същото, през 2020 година беше същото. Сега отново полицията казва, че си е свършила добре работата, но равносметката е десетки и стотици бити хора. Отрича се полицейското насилие, но в съдебните актове на пострадалите съдът признава, че има такова и е действано неправомерно“, коментира в предаването „Тази сутрин“ адв. Петромир Кънчев от инициатива "Правосъдие за всеки".

Според него трябва да има разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР, тъй като в момента такова няма.

„Правителствата си назначават министри, които преди това са били полицаи. Няма как той да бъде надзорник. Вижте как е в Министерството на отбраната. Министърът е гражданско лице, който следи за политиките, следи да се спазва законът и да има граждански контрол. Този модел в МВР го няма. Такава солидарност като тази между полицаи – никъде няма“, подчерта той.

„Ще бъде интересно комисията да зададе въпрос – кой издаде заповедта за заведението. Групово полицаи влизат в заведението и го потрошават. Това става само след заповед. Вижда се, че ръководството е там – главният секретар е на терен и заместник-министърът е на терен. Те са преки наблюдатели. Те се намират в близост до заведението. Аз не знам дали те са дали заповедта“, уточни адвокат Кънчев.

„На вътрешната проверка не трябва да се разчита, защото в последните години не сме виждали впечатляващи резултати от контролните органи – Инспектората и Вътрешната сигурност“, посочи Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

„Очевидно е, че трябва да се пипа и то здраво. Тези две дирекции са на подчинението на министъра. Те не могат да разследват действията на министъра, защото са под негово подчинение. Могат да идат на кино. Народът е измислил един израз – гарван гарваново око не вади. Имаме хора от професионалния състав, които са издигани като министри, но очевидно са неподготвени за всякаква политическа дейност. ГЕРБ имаше двама такива. Сега имат трети“, допълни Йорданов.

„Не вярвам да има наказания на високо ниво. Предполагам, че ще има наказани сред изпълнителския състав. Надявам се комисията в Народното събрание да стигне до изводи за промяна в закона или наредбата за употреба на сила“, каза още той.