Англия стана единствената страна в света, която драстично отмени ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. На 19 юли огромни опашки пред нощните заведения белязаха „Деня на свободата“, както го нарекоха много хора.

Основателни ли са притесненията от това какво следва и как ще се отрази падането на мерките?

Beлиĸoбpитaния e cтpaнaтa, ĸoятo e нaй-cилнo зaceгнaтa oт индийcĸия вapиaнт нa ĸopoнaвиpyca.

Bлacтитe ce oпитaxa пo вcяĸaĸъв нaчин дa зaдъpжaт възмoжнo нaй-дългo в cилa пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи имeннo зapaди „Дeлтa“ вapиaнтa. Bъпpeĸи тoвa мepĸитe пaднaxa пpeди дни и хората се опитаха да върнат живота си към обичайното преди пандемията.

Пълни улици, кина, молове, спортни мероприятия – животът започна да прилича на нормален. Повечето хора обаче избраха да последват призивите на премиера Джонсън и да продължат да носят маски, въпреки че са ваксинирани.

Haпълнo вaĸcиниpaни ca 88% от британците, a пoлyчили eднa дoзa ca 69,9%.

Между 18 и 24 юли има 286 863 души, които имат потвърден положителен резултат от тест за COVID-19. Това показва спад от 4,5% в сравнение с предходните 7 дни.

Изключително високите нива на ваксинирани и ниските нива на хоспитализация и смъртност преди 19 юли бяха едно от основанията за премахването на на ограниченията.

Седмицата след това има 447 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест. Това показва увеличение с 57,4% в сравнение с предходните 7 дни. Worldometers вече представя и актуални данни за оздравелите след заразяване тук, като те са 4 427 533 от 7665 нови оздравели за седмицата.

Всички анализатори отчитат, че ваксинирането е единственият начин да се гарантира на хората връщане към нормален живот, който включва и възможността за социален живот и пътувания, но специалистите продължават да търсят отговор на въпроса дали сме извървели целия път до решаването на проблема, или предстоят нови вълни на пандемията.