Забраната за строителство в Южния парк и други зелени площи в София падна в Конституционния съд.

Така нареченият мораториум за строителство защитаваше парковете, в които има частни терени. Застрашен ли е Южния парк в София от застрояване?

Снимка: btvnovinite.bg

Едно от знаковите места в Южния парк - хълмът със сцената и цилиндрите, е собственост на Къци Вапцаров. Шоуменът го притежава, но всички го използват.

„Мога да си го оградя, но това ще е адски нелепо. Насред парка някакво оградено място. Купих това, тъй като имах прекрасната идея да направя едно малко ТВ студио. След това имах интересни намерения да правя тук цирк“, разказва Вапцаров.
 

Снимка: btvnovinite.bg

Хълмът на Къци е изкуствено създаден с изкопаната пръст при строежа на НДК през 1981 г. Той е един от около 100 частни имота в Южния парк, възстановени през 90-те години като бивши ниви от землището на село Драгалевци.

Общината досега ги предпазва от застрояване с 15-годишен мораториум, забраняващ на собствениците да използват земите си.

Общо частните терени в парка са почти 200 декара.

„Годишно плащам около 5500 лева данък. От 2008-а съм платил 60 000 лева само данъци за моя терен“, казва Павлин Найденов, който също в собственик на терен от 3 декара в Южния парк.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаш нещо, плащаш данъци върху него и нямаш право да правиш нищо“, допълва Къци Вапцаров.

През 14-те години на забраната за строителство общината е имала право да отчужди имотите, но не го е направила. И съдът е категоричен – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си.

„След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване - или иначе казано за придобиване на доста по-ниска цена - са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари. Южният парк е една от най-атрактивните зони в столицата, естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи“, казва кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от терените в парка вече се продават. Свързваме се със собственика на един от тях. Обяснява, че парцелът от 1600 кв. м се намира в парка и е определен за атракциони, а общината не може да го отчуждава.

Частните парцели в Южния парк имат три категории. Зелени площи, в които не може да се строи, но могат да бъдат оградени. Спорт и атракции 1 и 2. Този статут дава възможност да строителство на спортни обекти, атракциони и обслужващи ги сгради.

„Инициативната част не може да бъде спряна вече. Всичко, което отговаря на параметрите по ОУП, ако се изготви проект, внася документите и вече никой не може да го спре. До ноември месец се позоваваха на мораториума, сега няма на какво", казва кметът на район „Триадица“.

Граждани от кварталите около Южния парк правят подписка, с която настояват Столичната община да вземе ясно и в срок решение.

„Най-малко сме поискали от г-жа Фандъкова да организира едно обществено обсъждане, на което да кажат какво искат да правят“, казва инициаторът на подписката Веселина Гайдарджиева.

„Според мен общината трябва да вземе някакво разумно решение. Или да разреши някаква дейност, или да обезщети собствениците. Просто и ясно“, казва Къци Вапцаров.

Снимка: btvnovinite.bg

И съдбата на патиците в Южния парк зависи от собствеността, защото и езерата, в които живеят, са частна собственост.

Най-бързият вариант за решение на проблема е отчуждаване на терените, казват общинските съветници Лорита Радева от ГЕРБ и Николай Николов от БСП. Сумата обаче е значителна за бюджета на София, в който са предвидени едва 8 милиона лева за отчуждаване и държавата трябва да се намеси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!