1200 къщи в самоковското село Ярлово останаха без вода, а река Палакария, минаваща през населеното място пресъхва. Водата идва от Витоша, но преди Ярлово  реката е отклонена към язовир „Студена“ заради водната кризата в Перник. 

По това време на годината дебитът на водата трябва да е много по-голям. Капацитетът в момента е недостатъчен, за да захранва нуждите от вода на селото. Животинските видове също са застрашени.

Кметът на село Ярлово Васил Миленов посочи, че подобен обем през май никога до сега не е имало. 

„Четири водоизочника са хванати към Перник. Благодарение на това, че каналът не е ремонтиран 20 г., имаме тази вода. Главните източници на вода към селото са затворени напълно. Основният проблем ни е питейната вода, ние сме на режим от 15 г.“, заяви Миленов. 

По думите му старите водоизточници са пресъхнали. Той добави, че всички отговорни институции са запознати с проблема. Един от жителите на селото уточни, че налягането в домовете е слабо. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той добави, че водата в реката е поне три пъти по-малко в сравнение с миналата година по това време. Според местните хора, ако тази река продължава да бъде отклонявана към Перник, август месец тук няма да тече никаква вода.  

Кметът на Самоков Владимир Георгиев е сезирал Министерството на околната среда и водите за проблема и настоява водата да бъде пусната към Ярлово. 

От МОСВ обясниха за bTV, че този проблем трябва да се реши между ВиК дружествата. В момента пернишкият яз. „Студена“ е на 80% пълен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!