България се възстановява след стихиите в последните два дни. Почти навсякъде в страната имаше гръмотевични бури през уикенда, а силните дъждове и ветрове, макар и кратки, нанесоха сериозни щети на много места.

Най-тежко е положението в Централна България. В Плевен баща и 13-годишният му син са загинали във водите на река Вит. В община Антоново водното бедствие връхлетя три села в две поредни нощи. На места вятърът отнесе покриви. Хората са отводнявали домовете си в продължение на часове. Бедствено положение има и в Горна и Долна Оряховица.

Снимка: btvnovinite.bg

Бурите оставиха без електроуреди домакинства във Врачанско, след като вятърът скъса жици в село Царевец. Хората там за пореден път ще търсят обезщетение от енергодружеството.

Мълния удари стопанство с животни в Разлог, а в Котел общо 200 къщи пострадаха. Семейство Вълкови са били потърпевши и от наводнението през 2012 г. Тогава теглят заем за ремонт, който още изплащат, а днес домът им отново се нуждае от реконструкция. 

Снимка: btvnovinite.bg

Силвия обясни, че заковали външните врати с пирони, за да не влиза водата вътре. По думите им приливната вълна е била висока близо 2 метра. „Леглото ми се намокри, балатум за трети път сменям. Пари трябват, а ме е страх, че може да дойде пак вода. Искам да си направя стена“, заяви възрастната жена. 

Пострадалите призоваха държавата за помощ. За.-кметът на Котел Шериф Кованджъ заяви, че общината ще подпомогне засегнатите семейства. Назначена е комисия, която трябва да направи опис и оценка на щетите. 

Утре общинският съвет на Котел ще гласува еднократна помощ за над 50 бедстващи семейства. Максималният размер е 300 лв. 

Хората бяха категорични, че отпуснатата държавна помощ няма да им стигне за нищо, заявиха, че са готови и на протестни действия.