Върху всички стълбове по улиците в България е възможно да попадне мълния, твърдят експерти. Мълния падна вчера върху електрическия стълб на булевард „Константин Величков”.

След това пламна и електрическата кутия на столичния електротранспорт, която е закачена за него.

Причините за пожара могат да бъдат две – пренапрежение от мълнията или късо съединение заради навлизане на вода в таблото. Проверки на таблата се правят периодично. 

„Стълбовете не трябва да бъдат изолирани, където има кабелни излази, се поставят катодни отводители и съответните стълбове са заземени”, добави Христо Пашалийски, зам.-директор на "Столичен електротранспорт".

Хората не трябва да се притесняват от металните стълбове, защото те играят ролята на гръмоотводи. Това уточни експертът по мълниезащита инж. Георги Алексов. Той допълни, че стълбът е изграден и обезопасен правилно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„При попадение на мълния се получават много високи потенциали, които са предизвикали волтова дъга и съответно пожар. Това е нормално да се случи”, заяви инж. Алексов.

Той добави, че ако е имало човек в близост до стълба е можело да пострада. При наближаваща буря, експертите съветват хората да не стоят на открито.

Днес ще бъде възстановено електрическото табло на столичния електротранспорт.