След петгодишна битка на жителите на пловдивското село Труд – биоцентралата в населеното място спира работа. Екоинспекцията в града е издала принудителната административна мярка, за да не се застрашава здравето на хората от миризмите, които изпуска централата. 

Проверка, инициирана от областния управител Дани Каназирева, откри редица нарушения. 

„Експертизата показва, че първоначалното одобрение е само за растителни суровини, изведнъж се допускат и животински отпадъци. Проблемът е именно от там, технологията не е направена и за двете суровини. Когато се работи с животински продукти – има редица изисквания, които не са спазени“, каза областният управител и даде пример с липсата биофилтри, собствен водоизточник и място за хигиенизация. 

Десислава Георгиева от РИОСВ-Пловдив посочи, че и назад в годините проверките са установявали миризми, но тогава са давани само предписания. Тя уточни, че за последната една година има 11 проверки, издадени са две постановления за неспазване на предписания. 

Собственикът на биоцентралата Яков Джаров беше категоричен, че затварянето е неправомерно. Той заяви, няма доказателства, които да показват, че предприятието е източникът на миризмата. 

„В предприятието няма нередности, нека се покаже един акт. Нека нещата, които говори г-жа Каназирева бъдат подплатени с документи. Никъде не се изискват биофилтри. Технологията е одобрена от всички институции в България“, добави той. 

Станимир Тончев от Инициативния комитет каза, че не смее да се зарадва, защото битката тепърва започва.