Преди дни свирепата буря в Ботевградско рани тежко щъркел и остави без подслон малки лястовички. Лекар и добри хора се погрижиха за птиците до отвеждането им в спасителен център. Сред тях са учителка и нейната дъщеря, които сега полагат грижи за лястовичките.

Идеята за спасяването на оцелели, но безпомощни малки птички, останали без дом след градушката в село Трудовец, дава шестгодишната Ани.

Снимка: bTV

„Трябва да спасим лястовичките, иначе те ще умрат“, категорична е Ани Петкова.

„Изсушихме ги и ги оставихме на спокойствие, защото бяха наистина много шокирани и се тресяха. По-голямата част от гнездата са паднали и имаше буквално ледени късове върху тях“, разказва Десислава Колчакова.

В момента майка и дъщеря се грижат за пет малки, които след първоначалния шок са добре. На втория ден започват да се хранят и да се успокояват. Малката Ани храни птиците с помощта на малка пинцета. 

Снимка: bTV

Майката и дъщерята приютили за кратко и щъркела, ударен от леден къс в главата по време на бурята миналата седмица, докато бранел своите малки с тялото си. В момента птиците са в спасителен център.

Снимка: bTV

„След бурята той преседя само вкъщи, за да се успокои. Предполагаме, че ще си остане сляп. Дано да се възстанови и да се върне“, обяснява Десислава Колчакова.

Снимка: bTV

А преди месец Десислава и дъщеричката ѝ поемат грижите и за друг щъркел, който е бил прострелян под крилото. Той престоява един месеца у дома им, след което се възстановява и отлита.

Снимка: bTV

Според Десислава оцелелите след бурята лястовичета могат да научат хората на много неща, едно от които е да живеят заедно и да се подкрепят, въпреки че са от различни гнезда.

Снимка: bTV