Стесненият път на бул. „Осми декември“ придоби популярност след импровизирания протест на инфлуенсъра Любо Жечев.

Оказа се, че причината две от платната на булеварда да бъдат затворени повече от половин година не е ремонт на пътя, а 30-метров изкоп на бъдеща жилищна сграда, който е предизвикал свлачище на метри от булеварда.

Аварията се е случила още в началото на януари. Тогава са наложени глоби и наказания от страна на строителния контрол. Издадена е и заповед изкопът да бъде укрепен, така че да не засяга общинска собственост. Следва нова проверка шест месеца по-късно - на 9 юни. Тя установява, че свлачището не е укрепено.

Оказва се, че собственикът има разрешение за изкоп, но не и за строеж на сграда. Така според ДНСК изкопът е незаконен, тъй като не може да бъде издадено разрешение за строеж на изкоп, без да бъде получено разрешение за строеж на сграда.

Сезирана е и Върховната административна прокуратура с искане издаденото разрешително от главния архитект на София Здравко Здравков да бъде обявено за нищожно.

Представители на фирмата изпълнител обаче твърдят, че вина носи единствено арх. Здравков.

"Казусът не е такъв, какъвто твърдят институциите. Обектът се работи по изцяло одобрени проекти, изпълнени са всички заповеди и указания на ДНСК. В момента забавянето е изцяло от страна на арх. Здравков. Разрешенията за строеж се издават от него, той да си носи отговорността какви разрешения издават. Те се проверяват от ДНСК, така че те също са го разрешили. Ние нямаме никаква вина", заяви Калин Каменов.

Те заявиха, че тези процедурни похвати и забавяния всъщност са метод за натиск и изнудване.

"Одобряването на такъв проект отнема месец, а ние вече чакаме година и половина", добави Каменов.

Снимка: bTV

Столична община е назначила комисия, която трябва да се произнесе до 23 юли какви мерки са необходими за да се възстанови публичната инфраструктура. Ще бъдат предявени и искания спрямо инвеститора.