След 20 години разкопки е напълно завършено проучването на единственото откривано до днес в света светилище на Орфей при сeло Татул, Момчилградско. Предполага се, че там приключва земният път на легендарния поет и певец.

„Това е последният ден на разкопките от един 20-годишен период, през който беше проучван големият храм на Орфей с неговите различни елементи“, обясни пред bTV проф. Николай Овчаров.  

„Още преди хилядолетия започва историята на храма, но през четвърти век се създава прекрасен елинистически храм в най-добрия стил за тогавашната архитектура. По-късно вече този храм се разраства и в римския период се превръща в римска вила, а по-късно вече и във византийска сила. Дълго време се чудехме къде се е намирал храмът и намерихме един римски храм от трети-четвърти век с приблизително квадратна форма. През пети и шести век старият римски храм вече е разрушен и на това място вече е направена една малка базилика“, коментира професорът.

„Татул е едно невероятно култово място. Тук се събират и поклонници на слънцето. В продължение на хилядолетия хората са го обожествили. Има и път на вярващите“, посочи Николай Овчаров.

Пред камерата на bTV той показа последно намерените монети на мястото.