След 4-месечна борба с COVID-19 днес от ломската болница изписаха 62-годишен пациент.

Димитър Цветанов постъпва за лечение в инфекциозното отделение на 21 февруари. Седмица по-късно е преведен в реанимацията в крайно тежко общо състояние, с тежка дихателна недостатъчност. Интубиран е и прекарва три месеца на апаратна вентилация. След стабилизирането му следва възстановяване на двигателната активност, рехабилитация и отвикване от дихателния апарат. 

Неговите герои днес са хората, върнали го обратно към живота.

„Втори живот живея благодарение на тях“, казва Димитър Цветанов.

Димитър беше изписан с обещанието, че след пълното си възстановяване ще се върне и ще бъде част от персонала. Мъжът ще бъде помощник медицинска сестра в отделението, а днес тръгна към дома си изправен и изпратен с аплодисменти.

„При състоянието, в което беше приет моят съпруг, надеждата ми беше 1%. Благодарение на денонощните грижи на д-р Чавдар Антонов – началник на отделението по реанимация, както и на целия медицински екип и човешкото им отношение, можем да върнем щастието в семейството си и усмивките си“, сподели съпругата на излекувания Христлена Цветанова.

„Пациентът постъпи в много тежко състояние, с тежка дихателна недостатъчност. Веднага беше интубиран и закачен на апарат. Три месеца продължи тежката дихателна реанимация, след което започна отучване от апарата. Мина през много усложнения на различни органи и системи и вече е добре и днес предстои изписването му“, обясни и д-р Чавдар Антонов.