Слънцето навлиза в нов 11-годишен цикъл, съобщават учени от НАСА.    

Нашата звезда преминава от пасивно към активно състояние. Тези периоди са известни като "слънчево време" и макар да са под наблюдение от стотици години, все още ефектът им върху Земята не е достатъчно проучен. 

Слънцето изпитва 11-годишни цикли на активност и след един поглед назад за 6 месеца, учените установиха, че то е свършило един от тези цикли и започва следващият, обясни в предаването „Тази сутрин“ Камен Козарев – астрофизик в Институт по астрономия към БАН. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тъй като Слънцето е доста турбулентно по своята природа, тези цикли могат да варират от 9 до 12 години, но следната им продължителност е 11 години, посочи той. 

По думите му началото на нов слънчев цикъл за нас на Земята означава, че се очаква увеличаване на слънчевата активност – изригвания, геомагнитни бури. 

„Няма научни доказателства за директно влияние на слънчевите бури върху хората на Земята“, отбеляза ученият. Той отбеляза, че влиянието е върху астронавти, които могат да изпитат повишени нива на радиация. 

„В открития Космос има такова влияние, има влияние върху сателитите, но директно влияние върху хората на повърхността на Земята, не е доказано“, заяви доц. Камен Козарев.   

За следващия слънчев цикъл се очакват геомагнитни бури, които ще се усетят на планетарно ниво, обясни астрофизикът.