Изложбата, наречена "Другите българки", предизвика полярни мнения и множество коментари в социалните мрежи. Става дума за фотографската възстановка на картините на Владимир Димитров - Майстора.

Представят я транссексуални българи, облечени като моделите на художника и заснети на фон, какъвто има на картините му. Проектът е реализиран с пари на Национален фонд "Култура" към Министерството на културата.

Снимка: bTV

Остава въпросът хвърля ли изложбата петно върху творчеството и паметта на големия български художник, или е просто предизвикателство към нашите традиционни представи за изкуството.

Фотографът и авторът на изложба Михаил Вучков обясни в "Тази сутрин" идеята за проекта си с това, че е имал възможността лично да види как се осъществява подобен преход на негов близък приятел в миналото, който по думите му "вече е една прекрасна дама".

„Това ме ангажира до голяма степен с темата и в търсенията си да видя до каква степен тази група в България е дискриминирана. Доста се порових и се оказа, че последният човек, който е запаметил образа на българката в патриархална България и то с голяма популярност, е Майстора“, добави той.

В писмена позиция ВМРО казва, че това е „унижение за българската култура. Тази фотосесия е жестока гавра с големия български художник“.

„Твърди се, че в България тази група е била дискриминирана и ги сравнява с проблемите на българските жени, когато са нямали право да гласуват, нямали са право на мнение. Няма такова нещо в България, у нас по Конституция са гарантирани индивидуалните човешки права, а не по групи, общности или малцинства. Това оправдание е смешно и жалко“, заяви организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

„По закон всички хора в България имат права, но на практика нямат“, отговори авторът на изложбата.

Спорът между двамата в ефира на bTV премина на висок тон.

Михаил Вучков: Във вашата партия ще назначите ли транссексуална секретарка?

Юлиан Ангелов: Защо трябва да назнача транссексуален? Когато някого се назначава на работа, е заради неговите качества - дали е мъж, дали е жена, дали е някакъв друг. Никога няма да си поставя въпроса в главата дали някой е транссексуален, дали е жена, дали е мъж. Въпросът е да върши работа.

Михаил Вучков: Нашето общество не дава достъп до себе си на транссексуалните хора, те биват сегрегирани.

Юлиан Ангелов: Това, че тези хора имат желание за преход не значи, че това трябва да се насажда на българското общество и хората да мислят, че това нещо е нормално и да пълним главите на децата с глупости. Нямам против вие да снимате, когото искате, но да го направите целенасочено с картините на Майстора, да ударите българина в сърцето.

Михаил Вучков: Ако искате да направим един град, в който да сложим всички транссексуални и ЛГБТ хора.

След размяната на остри реплики Юлиан Ангелов показа календар с две момичета, заснети в полето с думите: „Това е българката“.

Снимка: bTV

Целия разгорещен спор в студиото на "Тази сутрин" гледайте във видеото.