Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Въпреки това 44,1% от българите не желаят предсрочни избори, а за нов вот са  24,3%.

Това показва изследване на социолозите от "Галъп интернешънъл", направено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май чрез пряко интервю "лице в лице" с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

„Традиционно в България доверието към правителствата е ниско. Това е базисно правило“, коментира политологът и социолог Първан Симеонов в „Тази сутрин“.

Така че, по думите, му „това не е новина“, защото в повечето случаи правителствата започват своята работа с нисък рейтинг и имаме малко изключения като кабинетът „Сакскобургготски“ или „Борисов 1“.

За да има желание за предсрочни избори, трябва да има алтернатива, а такава не се е формирала, посочи Първанов.

Политологът посочи, че и нежеланието за оставка на правителството се дължи и на тежката ситуация на сигурност с войната в Украйна и кризите, свързани с тях.

Ако се проведат сега избори, осем парти ще влизат в парламента и той ще бъде още по-фрагментиран, посочи Симеонов.

ГЕРБ е първа сила с 24,9% подкрепа срещу 18,2% за "Продължаваме промяната". ПС и "Възраждане" са почти изравнени. При "Възраждане" обаче може да се очаква и известен "скрит вот" в реална изборна ситуация, отбелязват социолозите.

А при ДПС пък следва да се има предвид и потенциалния вот от Турция, напомня "Галъп". Пета сила е БСП. Партия "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев би получила 5,6 на сто подкрепа.

5,5 процента получава „Демократична България“. Осма по-големина сила ще е „Има такъв народ“ с подкрепа 5,4%.

Румен Радев е с 46,4%, следван от Стефан Янев. Премиерът Кирил Петков се ползва с 28,9% доверие, а Асен Василев с 25,2%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!