Със силата на своя дух Димитър Костов успява да преодолее трудности и изпитания, с които обикновен човек едва ли би се справил. Той успя да сбъдне една своя мечта – да изкачи връх Мусала, въпреки че има протеза на десния крак.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е и член на националния отбор по баскетбол на колички. В „Тази сутрин“ Костов сподели, че изкачването на върха е било предизвикателство за него. По думите му преди години е покорил Мусала и помни колко трудно му е било, въпреки че тогава не е бил с увреждане.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е вторият ми опи, първият беше неуспешен, въпреки че минах доста от маршрута. Още не знаех какво ме очаква. Сега бях по-подготвен, с добър екип – хора, които искаха да ме качат. Направих опита преди два дни, тръгнахме от Боровец, благодарение на планинските спасители аз бях спокоен, че нищо няма да се случи“, разказа Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът разказа, че през 2016 г. е претърпял катастрофа с мотор, при операцията се наложило да ампутират единия му крак. „Един катарзис в моя живот, промених много неща, така започнах да се стремя да бъда по-добър човек и да помагам на хора, които също са претърпели инциденти“, каза още той.

Автомобилният състезател Ангел Григорчев помага на Димитър да покори Мусала. Той разказа, че от 6 години се опитва, заедно с Николай Гелев и сдружение „Един живот“, да сбъдват мечти на хора в неравностойно положение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Усещането да видиш този човек колко е щастлив на върха е неописуемо и ни дава силата да продължаваме. Правим го основно с наши средства – поемаме пътя, картите за лифт, оборудване“, уточни Григорчев.

Още за благородната инициатива вижте във видеото!