Сигнал за мечка, влязла в двор на къща в Смолян и тропала по вратата на стопаните. Това проверяват от екоинспекцията в града. За щастие, няма пострадали.

Къщата се намира в един от крайните квартали на града.

„Допреди две-три седмици през ден имаше сигнали за нападение на мечки върху домашни животни и имущество. В района на Смилян, Могилица, Арда, Триград, Славейново. Щетите са в рамките на 2-3 км извън населените места. Това са животни, които се отглеждат пасищно, заградени на големи площи с електропастир“, обясни Георги Георгиев от РИОСВ – Смолян.

Междувременно обаче жители от родопски села се оплакаха от кафява мечка, която напада и убива животните им. Жителят на село Черешово Ангел Христов има 10 изядени животни за последната година. Припомняме, че кафявата мечка е защитен вид.

„Има електропастири навсякъде, за да можем да си пазим животните“, добави той.

Ангел Христов заяви обаче, че те не притесняват мечките, които ги късат и минават през тях.

Съпругата му Миглена Тризова разказа, че мечките се появяват и през деня.

„Хората ги е страх да излизат от къщите. Обикалят само най-близките места Никой не може да се разхожда свободно и без притеснение“, добави тя.

Местните са категорични, че мечките тази година са повече. Най-много щети от набезите на мечките саустановени в Девинско и Смолянско, както и в района на Баните и Борино. Най-често жертвите са овце, телета, животните нападат и пчелини. 

Гледайте повече във видеото.