Сигнал за втора мечка в Чепеларе. Преди седмица друга мечка се разхождаше спокойно по улиците на града, влизаше по дворовете и необезпокоявана беше разбила два кошера и изяла около 15 кг мед.

Това притесни местните, които заплашиха с протести.

Втората мечка се е спуснала по склона на една от улиците и е обърнала една от кофите за боклук. Случката се развива около 21-22 ч. близо до дома на зам.-кмета на града Стоян Кузмов. Той разказа, че не се притеснява.

„Това е нормално, живеем в район, в който е пълно с диви животни и е нормално да слизат в града“, добави Кузмов.

Добри Добриков разказа, че мечката е идвала в града три поредни вечери.

Снимка: Facebook/ Добри Делев

„Мечката е 2-3-годишна, подобна на другата. Тази зима продължи по-дълго в Чепеларе от друг път и причината е, че няма храна, където живеят мечките. Според мен до седмица това ще спре“, заяви той.

„Хората са притеснени с основание, защото на голяма част от тях поминъкът е свързан с работа в гората, надявам се на по-бърза и адекватна реакция“, обясни кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Кафявата мечка е защитен вид и отстрелът ѝ е забранен, освен ако не е доказано агресивна. Тези, които влизат в Чепеларе, търсят храна, но не нападат хора и вариантът е да бъдат разселени, ако  земеделското министерство вземе такова решение. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!