Сигнал за отравяне на река Сазлийка в Старозагорско, получихме в рубриката „Аз, репортерът”. На изпратените снимки се вижда голямо количество мъртва риба във водата.

„Днес 23 ноември, за пореден път установяваме масово измиране на риба в река Сазлийка след заустването на тръбата на новото сметище в с. Ракитница! За съжаление това става в почивни дни когато РИОСВ не работят! Разчитаме на bTV, за да се спре това унищожаване на реката!”, пише подателят на сигнала.

Проверка на bTV показва, че депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница се стопанисва от частна фирма. Контролните органи са били сезирани многократно за открита във водата на река Сазлийка мъртва риба.

От консорциума, стопанисващ депото, отказаха да застанат пред камерата ни. Коментираха неофициално, че технологията им е така устроена, че дъждовната вода се смесва с отпадната и това няма как да доведе до измиране на  рибата.

„В момента на проверката не е установено изтичане на отпадъчни води от тръбата на съоръжението. На място беше взета водна проба, повърхностна вода, за физико-химичен анализ, като е взета и втора проба преди заустване на съоръжението”, обяви Михаил Михайлов от РИОСВ-Стара Загора.

Резултатите от пробите ще са готови до 7 работни дни. А междувременно започва и проверка на съоръженията и дейността на депото за отпадъци край Ракитница.