Грубо отношение към възрастен пациент и придружителката му в ловешката болница - за това сигнализира наша зрителка.

Снимка: bTV

На 4 срещу 5 януари 73-годишният 100% незрящ Цочо Христов от Гложене е приет по спешност в Ловешката болница с тежка пневмония. Придружава го съпругата му, също със сериозни зрителни проблеми.

Снимка: bTV

"Направиха тест за COVID, който беше отрицателен и ни вкараха като белодробно заболяване“, разказа Събена Иванова.

Настанени са в Пневмофизиатричното отделение - в стая с 9 легла, обща за мъже и жени.  "Спях в краката му. Той на леглото и аз така седнала и по някой път лягах в краката му. Казаха - за придружител не се полага“, обясни Събена.

Снимка: bTV
За ситуацията близките им разбират на третия ден.

Снимка: bTV

"Казвам - добре, болният ОК, на системи, грижите се за него. Все пак това е 73-годишна жена, казах: "Готов съм дори да си заплатя, каквото е нужно, ако въобще е нужно. Не е възможно да нямате опит с придружаващи лица". За мене беше необяснимо как тя ще изкара 10 дена там“, каза Добри Добрев, зет на пациента.

Леглото е извоювано, но не и нормалното отношение. "Санитарката каза: "След като толкова се оплакваш - сега ще си ти ще си оправяш чаршафа и възглавницата", разказва Добри.

На следващия ден пациентът починал, преди още съпругата му Събена да получи отговор от какво го лекуват. "Аз не съм влязъл и вътре в стаята, седя на вратата: "Затваряй, затваряй, защото не мога да ги понасям!". Защо?! Ние какви сме?!“, пита Добри.

На близките не била обяснена и причината за смъртта. Документите им връчил санитар. „Остра сърдечна и дихателна недостатъчност, двустранна пневмония - добре, кое от всичките или от трите наведнъж?! Какво пречеше този доктор, който се е подписал или там име на лекаря Донка някоя-си, какво ѝ пречеше - "Господине, съболезнования, изпуснахме човека. Вчера беше добре, днес го няма“, казва Добри.

Потърсихме лекуващите в ловешката болница.

Снимка: bTV
30 минути по-късно желанието ни да се срещнем с лекар от отделението все още не бе уважено. От стаите надничаха пациенти, но не и персонал. Очевидно обещанието на санитарката потъна в коридора.

От ръководството на болницата обясниха, че за проблема научават от нас. Обещаха да направят проверка.

Снимка: bTV
Близките на починалия пациент засега се въздържат от жалба. Но настояват унизителното и арогантно отношение в болниците да бъде пресечено.

"Искахме да дадем гласност, защото все ми се струва, че тези хора, които полагат грижи за нас, за нас, когато сме в лоши моменти, мисля, че те са поели ангажимента си по свой собствен избор, никой не ги е принудил да го направят. Не се обсъжда качеството на лечението, не се обсъжда колко докторите са специалисти, а какво е отношението на хората към хората", смята Добри.