Сигнал до bTV за абсурден казус от Велинград. Зрител ни писа, че някой незаконно е прокарал тръба  през имота му. Въпреки сигналите до няколко институции – видимо решение на проблема няма. 

В началото на декември Пламен Грозданов открива, че в имота му край Велинград някой е прокарал тръба, без да потърси съгласието му.  Съоръжението пресича река Чепинска.

Пламен Грозданов сигнализира ДНСК, Басейнова дирекция и община Велинград. От местната власт в родопския град отговориха, че при тях е постъпило искане за аварийно поставяне на нова тръба от страна на бутилиращо предприятие от града.

През имота на Пламен Грозданов преминава и друга тръба, която от близо 20 години снабдява с вода бутилиращото  предприятие във Велинград.

При неизяснени обстоятелства въпросната тръба е прекъсната  в началото на декември. Грозданов твърди, че и тази тръба също е със съмнителна законност.

На 12 декември екип на bTV засне поставената тръба и изпрати официално запитване до Басейнова дирекция и ДНСК с приложени снимки. 

Шест дни по-късно от Министерството на околната среда и водите отговориха , че след получаването на писмото техен екип е  проверил на място ситуацията и не е констатирал наличието на тръба над реката. Мостът бил  тип „дървена скара”  и не създавал опасност. Басейнова дирекция  обаче е трябвало предварително да бъде уведомена за поставянето на съоръжението, а такова уведомление липсвало.  Затова от екоминистерството стартират административно-наказателни действия за нарушаване на разпоредбата на Закона за водите. 

Изпратихме официално запитване и  до бутилиращото предприятие във Велинград, което ползва  вода от близкия каптаж. Искахме да разберем  чия собственост са  тръбата и новопостроеният  мост над река Чепинска  и има ли за тях необходимите разрешителни. От фирмата отказаха коментар пред камерата ни, а лаконичният писмен отговор гласеше, че от 3 декември предприятието не бутилира вода поради прекъсване на водопровода. 

След  двуседмично безплодно чакане на реакция от държавните институции Пламен Грозданов реши да сезира  районната прокуратура във Велинград.

Вижте повече във видеото!