Сигнал до bTV за изхвърлен от морето мъртъв делфин. Въпреки сезираните от нашия зрител институции, трупът на животното повече от два дни се разлага на пясъка.

Картинката е изключително неприятна. На плажа има и деца, и семейства. Има кучета. Хората си минават покрай трупа на животното, което е във все по-ужасно състояние“, разказа в "Тази сутрин" Елия Златарева.

По думите ѝ сезираните институции до момента са три – тел. 112, РИОСВ и ИАРА, откъдето по думите на Елия няма реакция.

Снимка: bTV

Има следи от човешка намеса, а опашката му е вързана с въже.

„На мен ми прилича на мъчителна смърт, насилствена, причинена от човешка ръка заради раната на гърба. Точно, като да е стреляно от лодка. Може да са го вързали след това. Да са му отрязали перката и да са го пуснали обратно. Поне на мен така ми изглежда“, обясни Елия Златарева

Плажът е част от защитена територия. Делфините също.

„Северното Черноморие е изключително красиво място с много богата фауна. С много защитени птици, ендемични видове и е много важно не просто да слагаме едни етикети "защитени територии", "защитени видове", а наистина да ги опазваме и да се грижим за тях“, каза още Елия Златарева.

Какво казват от МОСВ и РИОСВ-Варна?

След като получихме сигнала, нашият екип се свърза с Министерството на околната среда и водите. На място бяха изпратени инспектори от РИОСВ-Варна за проверка.

В информация до bTV става ясно, че "при огледа е установен мъртъв обикновен делфин в силно напреднала фаза на разлагане. Вероятно става дума за случаен улов в рибарска мрежа".

Проверката е установила, че в областта на опашната перка е омотано въже – вероятно част от рибарска мрежа, в която се е оплел бозайникът. По тялото на намерения екземпляр не са установени следи от умишлено умъртвяване.

Според данните от началото на годината само на Северното Черноморие са констатирани 19 мъртви делфина.

От Министерството казват още, че като защитен вид мъртвият делфин може да бъде преместен само от органи с издадено разрешително от МОСВ.

Вчера Община Шабла научи от екипа ни за случая. По-късно поясниха, че сигналът на нашата зрителка от 112 е стигнал и до тях. От там уточниха, че делфинът ще бъде преместен през днешния ден, тъй като имат нужното разрешително. От началото на сезона е имало още няколко мъртви делфина на плажовете в общината.

Д-р Руско Петров от организацията "Зелени Балкани" обясни, че държавният орган, който отговаря за бедстващи диви животни, са РИОСВ-тата в района. Той обясни, че този проблем е доста сериозен и то из цялата страна.

„Колкото и да обвиняваме регионалните инспекции, те нямат необходимото оборудване, автомобили, горива. В тази ситуация някой е трябвало да вдигне „зеления телефон“ на РИОСВ-Варна“, добави той.