Сигнал от зрителка на bTV от Черноморец - Борислава съобщава за новопостроена подпорна стена тип "Хотел" на плажа.

„Строежът е буквално на метри от мястото, на което заснехте петъчния репортаж за състоянието на градския плаж. От снимката, която ви изпращам е видимо и с просто око, че не е спазено отстоянието за строеж в близост до морето“, пише Борислава.

Според представителя на инвеститора Станислав Стаматов строежът е напълно законен и той има няколко папки с документи, сред които и разрешително за строеж от октомври 2021 г. Строежът е на триетажна жилищна сграда със заведение за хранене. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Разбрах, че хората са чувствителни пи строителство по морето, но преди да се подават сигнали по сайтове и телевизии, да се запознаем с документите и след това да подаваме сигнали“, каза Стаматов.

„Подпорната стена е изградена от нас единствено и само за да се укрепи брега и няма нищо общо с тази подпорна стена, за която всички знаем и сме чували. Просто няма как да построим нищо тук на този имот, ако не се направи подпорна стена. Преди това имаше рушаща се сграда и интересно - не се намери никой да сигнализира за тази сграда, че беше потенциално опасна и можеше да се нарани някой тук. Едва сега, когато почнахме да строим спускат сигнален по сайтове и телевизии“, допълни Стаматов.

Според бившия общински съветник и експерт по туризма Диана Колчева е имало идея да няма никакво строителство на това място. По време на нейния мандат общинският съвет е взел решение на това място да се осъществи озеленяване.

„Този имот беше отреден за публична общинска собственост с цел озеленяване. Кога, в кой момент, въпросът ми е към всички управници от 2007 до 2022 г., кога и в кой момент общинските съветници и по чия идея на кой кмет решиха и взеха решение. Явно е било с мнозинство, защото това все пак е публична общинска собственост, която има специален статут и би следвало при 100% айде през 50 + 1% да се вземе решение. Колко получиха за целта, колко пари им платиха, защото лишиха Черноморец като туристическо място от единствената общинска територия, която беше отредена за озеленяване?”, каза Колчева.

По думите ѝ всичко е законно по документи, има няколко папки са с издадени разрешителни, но хората казват, че този закон не отговаря на морала.