Голямо сметище до село Опицвет в района на Костинброд. Боклуците се намират в близост до каптажа на града. Там се изхвърля абсолютно всичко. Площта на сметището е няколко квадратни километра.

Терените са частни, а собствениците им нямат средствата и силите да се борят с постоянно трупащият се незаконен боклук.

Местните жители казват, че от години се изхвърля на това място, като никога не е разчиствано. Хората, които изхвърлят там, са си прокарали и черен път, за да не минават през селото.

Освен тоновете битови и строителни отпадъци на мястото има и стотици гуми и авточасти. Само на 500 метра от всички тези боклуци се намира и каптажът на Костинброд, който осигурява вода за цялата община.

На място откриваме багер. Оказва се една от частните фирми, която е изхвърляла боклуци на това място и решава да си почисти, след като е хваната от кмета на селото. Работниците й обаче са посрещнати недоволни местни жители.

Хората се сбиха пред камерите на bTV. След схватката местният мъж бързо се оттегля, а с екипът ни разговарят работниците. Оправданието им за изхвърлените отпадъци е кратко – там вече имало отпадъци, когато те започнали да хвърлят.

Знаят, че е незаконно, но нямало къде да изхвърлят боклуците.

От местната община отказаха да се срещнат с гражданите, но изпратиха своята позиция.

„Подобни сметища има не само на територията на община Костинброд, а и в цялата страна. Те се образуват не поради липсата на превенция или налагане на глоби на нарушителите, а с нежеланието на много наши съграждани и жители на общината да спазват нормативните правила“, казват от община Костинброд.

Наложената глоба на фирмата е 500 лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!