Силна градушка нанесе щети в Сопот и околните села в разгара на розобера. Собствениците на насаждения обясниха, че кампанията по събиране на розовия цвят е започнала преди три дни, но вместо да продължи 30, тя вече приключи.

Мария Ганчева обясни, че не очакват обезщетение. „Ние сме физически лица, не сме земеделски производители, защото сме пенсионери“, допълни жената.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е ясен броят на засегнатите от градушката собственици на насаждения, но са десетки. Зоната на полета с розов цвят в Сопот не попадат в зоната на противоградовите ракети. Станимир Богданов, член на УС на „Розопроизводителите“, обясни, че ще искат отговор от институциите защо не попадат в защитените зони.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очакваме да мине комисия, която ще опише щетите. Сезирали сме властите, които имат такова право и сме в очакване. Ние сме готови да ги посрещнем и да им покажем за какво става на въпрос“, Павел Павлов.

Над 3000 декара с розови насаждения са засегнати от вчерашната градушка в района.

Защо розопроизводители унищожават реколтата си?

Един от най-красивите изгледи в долината на розите в Казанлък – цъфналите масиви с благоуханното цвете, може да се превърне в тъжна гледка. Заради ниските изкупни цени на розовия цвят голяма част от продукцията в района, може да бъде изкоренена.

18 години Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство. Стопанинът има да получава 7000 лв. от миналогодишната кампания. Тази година реколта му ще остане неприбрана.

„За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... Не да ми се плаче, ами не знам какво ми се прави, защото съм ги създал розите от нищото и накрая казват: „Гледай си работата“, каза мъжът.

Две десетилетия с розопроизводство се занимава и семейството на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят само от 70 декара. Останалите 50 са изрязани. Заради ниската изкупна цена – липса и работна ръка.

От три години изкупната цена на розовия цвят пада. Тази година за килограм дестилериите заплащат един 1,60 лв. От тези пари около лев са разходите за берачите. До тях обаче достигат 0,80 лв. за килограм набран розов цвят.

Според розопроизводителите, договорите за текущата кампания трябва да се сключват с дестилериите не по-късно от февруари. Те настояват и за защитена цена на розовия цвят не по-ниска от 2,80 лв.