Щедростта е на върха на пръста, на един клик разстояние, необходимо е само човек да влезе в инициативата „Щедрият вторник“ и да се включи в някоя кауза. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BСause“.

„Щедрият вторник“ е глобално движение, което промотира дарителството и доброволчеството. Това е време за изказването на благодарност към дарителите и за стартирането на нови каузи. В България може да се каже, че ние може да благодарим на всички доброволци, които вчера излязоха да ринат сняг. Благодарим и на всички онези, които са помагали безкористна на другите през цялата година“, обясни тя.

Елица Баракова сподели, че каузата им тази година в рамките на „Щедрият вторник“ е да се разшири дарителството в страната. Към инициативата у нас вече са се присъединили повече от 30 организации.

„Посланието ни е да се дари за кауза, която му е на сърце. Има организации, които продължават да набират средства и те имат нужда от дарители. Не става дума за жените пострадали от насилие или за децата от домовете за медико-социални грижи, а и за много други каузи“, посочи още тя.

Изпълнителният директор на фондация „BСause“ смята, че всеки човек, който влезе в сайта на „Щедрият вторник“, може да си избере инициатива (както национална, така и международна) и да дари средства.

„Вторник е избран така, че да е след Деня на благодарността в САЩ. Той се нарежда като популярност след „Черен петък“ и „Кибер понеделник“. Във вторник се говори за добрите дела в името на обществото“, поясни Елица Баракова.

bTV е медиен партньор на инициативата „Щедрият вторник“, ето защо някои от лицата на телевизията ще се включат в нея чрез кръводаряване и финансиране на различни каузи.