В събота пред общината в Благоевград се събраха над 200 души в подкрепа на действащия Румен Томов. Има решение на Административния съд за отстраняването му, тъй като не е спазил закона за закриване на една от фирмите си.

„Не съм запознат с организирането на протеста, нямам нищо общо с този протест. Благодаря им за подкрепата. Ако го бях организирал аз, щеше да има много повече на площада“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Томов. Той уточни, че вече е обжалвал решението на по-долна инстанция пред Върховния административен съд (ВАС).

Кметът отново обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време. Никой не може да прекрати дейността на едно ЕТ за един месец, уточни Томов.

Той коментира и прекратената процедура по избор на изпълнител за изграждането на регионално депо, което да обслужва Благоевград и още четири общини в района. Комисията за защита на конкуренция (КЗК) се произнесе, че обществената поръчка е прекратена незаконно, защото всички процедури са спазени.

Томов ще обжалва и решението на КЗК. Според него бившият кмет Атанас Камбитов е избрал изпълнителят, без да го съгласува с другите четири общини и това е нарушение. Новият кмет предлага дейността да бъде възложена на общинско дружество.

В момента Благоевград и останалите четири общини транспортират отпадъците си в Костинброд. Това струва доста на общината, напомниха общински съветници.

Вижте повече във видеото!