Информация, че Община Пловдив се готви да опрости дълговете от наем на общински жилища предизвика остри реакции сред управляващи и опозиция. Натрупаните дългове заедно с лихвите са близо 3 милиона лева.

Повечето от общинските жилища са в ромския квартал „Столипиново”. Там са и най-големите длъжници. Почти 90% от апартаментите в един от блоковете на улица "Сокол" са общински жилища. Част от тях са с изкъртена дограма и са празни. В други са се самонастанили наематели, без да плащат.

През последните 20 години Община Пловдив води борба да си събере наемите от общински жилища, които заедно с лихвите възлизат на повече от 2,5 милиона лева. От общината обаче отричат да са подготвяли за гласуване опрощаването на несъбрани дългове на наематели.

„От ВМРО категорично не приемаме подобно предложение, защото пред закона всички трябва да са равни. Става въпрос за огромна сума пари и толериране на определена група от хора”, заяви Борислав Инчев.

Според него това, че подобно предложение се появява точно преди избори говори за това, че се търси начин да се печелят гласове. Общинският съветник от ВМРО Камен Шишманов също сподели това мнение и допълни, че при равнопоставени кандидат-кметове в Община Пловдив обикновено вотът в „Столипиново” и „Шекер махала” решава кой ще стане кмет.

Айри Мурад от Реформаторския блок не се съгласи с тази теза и заяви, че ще подкрепи това предложението, защото условията в блоковете са мизерни и не трябва хората да плащат за тях.

Иван Петков от БСП също е против опрощаването на дългове, защото по думите му мизерията се прави от хората. Той също предположи, че това се прави с цел печелене на гласове преди местните избори.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов твърди, че е наследил огромните задължения и че вадил на няколко пъти хора от жилищата.

За тази година общината е планирала да събере около половин милион лева  от дължимите наеми.