Щъркели, които гнездят в село Алтимир от години, останаха без гнездо, след като дървото им било отрязано за огрев. Сигналът беше изпратен от Лилия Василева в рубриката „Аз, репортерът“.

Щъркелите живеят в колонии, но формират трайни двойки – всеки щъркел си има по един партньор за цял живот. Те снасят яйцата си винаги в едно и също гнездо, а унищожаването му се смята за лоша поличба.

Според местните хора старият явор в двора на един от имотите бил отрязан още през лятото в една ранна утрин. Собствениците на имота не казали защо го махат, но според съседите то е отрязано за огрев.

Така, като се върнали щъркелите не намерили дома си.

„Дойдоха преди две седмици. Кръжаха много дълго време тук. На нас ни стана много жално. Стояха на комина щъркелите, всяка нощ спят тук, но не се опитват да направят гнездо“, разказват местните хора.

„От цяла България получавам съобщения. Много искам отново да има гнездо. Аз от 40 години живея тук и всяка пролет си сверяваме часовниците с щъркелите“, каза Лилия, която подаде сигнала.

Местните хора са подали жалба при кмета още през декември. Той я приел и се свързал с енергото, за да поставят ново гнездо за сезонните птици.

Пред bTV от ЧЕЗ заявиха, че не са длъжни да окажат съдействие, но обещаха, че ще направят проверка и ще поставят платформа на възможно най-близкия стълб за електричество, където щъркелите отново да свият гнездо. Помощ ще има и от община Бяла Слатина.