На 1 юни в Борисова градина ще се състои празникът на столичните училища, които вече имат свои химни. 

Зад кампанията стои инициативата „Светилник" на „Музикаутор“. Вече са създадени химните на шест училища.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук си говорихме с нашите приятели, че искаме да превърнем това в традиция и следващите години да се разшири кръга и по-нататък да отиде в провинцията“, каза председателят на УС на „Музикаутор“ Ясен Козев.

Създаването на химните е финансирано от културния фонд на дружеството на „Музикаутор“, а песните имат и клипове, създадени от студенти на НАТФИЗ, които ще бъдат представени на 1 юни в Борисовата градина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние бяхме поставени пред труден избор, много кандидати с текстове и музика, много интересни и екип от колеги по български език и литература и колегите по музика заедно с ръководството на училището. Единодушно избрахме текста на Снежина Темелкова и музиката на Ивайло Терзиев – „Училище мое любимо“ в изпълнение на Орлин Горанов. Тази година честваме 90 години от създаването на училището и по щастлива случайност на толкова интересни събития успяхме да изберем най-доброто, най-новият и прекрасен химн, който наистина ни прави горди, че точно тази година създадохме нещо такова“, заяви директорът на 19-о СУ „Елин Пелин“ Клара Арабаджиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Създателите на химна са свързани с 19-о училище, като Орлин Горанов също е негов възпитаник.