От началото на годината до края на април Агенция „Митници“ е задържала 20 милиона къса цигари, като само преди две седмици е най-големият случай на „Кулата“, при който бяха задържани около 13 милиона къса цигари.

"На митнически пункт „Капитан Андреево“ от началото на годината до края на април сме задържали над 4 милиона къса цигари", съобщи в предаването „Тази сутрин“ началникът на пункта Георги Господинов.

Снимка: btvnovinite.bg

„През изминалата година и по-предните години имахме около 2000 административно наказателни преписки за акцизни стоки. Санкциите по закона за Митниците са доста тежки, което отказа много от хората, занимаващи се с дребен трафик на цигари от турските безмитни магазини. Сега основно товарни автомобили за Западна Европа и най-често за Великобритания“, обясни той.

По думите му към момента България е транзитна страна за този трафик.

„Най-честото укритие, което имаме през последните месеци, е на цигари в мебели, тъй като там се съдържат големи кухини. Случвало се е да се открият големи количества цигари, последните седмици имахме случай с открити 350 000 къса в мебели за сядане, които бяха изработени по фабричен начин и цигарите бяха вътре укрити“, отбеляза Георги Господинов.

Контрабанда и по въздуха: Как се пренасят цигари и по летищата?

Сериозен ръст в опитите за контрабанда на цигари по въздух, показват  данните на Агенция „Митници“ за първото тримесечие на годината.

С отпадането на COVID ограниченията въздушният транспорт се оказва предпочитан начин за пренос на контрабандни цигари.

Само за първите четири месеца на годината митническите служители са задържали над 1 милион къса цигари след проверки на четирите летища в страната. Най-голям брой контрабанда стока е заловена на Летище София – 500 000 къса цигари.

Снимка: btvnovinite.bg

„От 150 открити нарушения от началото на годината, за първите четири месеца около 90% от случаите са били за полети към Великобритания, където цигарите са значително по-скъпи“, обясни Вяра Генова от Агенция „Митници“.

Става дума за цигари с български бандерол – стока, която е легално се използва на територията на страната. Нарушението в случая е, че е направен опит да бъде изнесена.

В опитите си да прикрият стоката, която пренасят, нарушителите стават все по-изобретателни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Общо взето се търси предмет, който е кух и може да бъде запълнен с цигари. Като например електрически табла, които се запълват цигари, в различни баки, в консервени кутии, в мебели – това е един изключително популярен способ, защото може да се прикрие достатъчно количество. От друга страна, се затруднява проверката, тъй като мебелите са доста плътни. Също така има куриерски пратки, в които се крият контрабандни цигари“, обясни още Вяра Генова.

През тази година се е увеличил броят на разкритите случаи спрямо изминалата. Заловените цигари се унищожават след приключване на производството по задържането им.