По зрителски сигнал екип на bTV провери предлагат ли се фалшиви свидетелства за професионално образование у нас?

Атанаска Панайотова завършва курс по миглопластика в Академия Ийън през 2021 г. Заплатила е общо 900 лв. – 650 лв. за курса и 250 лв. за свидетелство от МОН. Когато решава да си отвори собствен салон, прави справка дали получените документи фигурират в регистъра на Министерството на образованието. И остава изненадана.

„Въобще не фигурирам там – че имам изкаран курс и мога да си отворя салон и да работя“, казва тя.

Атанаска веднага се свързва с управителя на Академия Ийън, в която е изкарала курса.

„Тя ми каза най-нагло. Ще заплатиш още 260 лв. и ще ти изкарам нова диплома. Обясни ми, че от февриуари 2023 г. започнали да се изкарват тези свидетелства и да се вписват в МОН. Това не е вярно! Има момичета, които са изкарали курса преди мен другаде, те са вписани в системата на МОН. Утре аз ако си отворя един салон, ще имам глоба“, коментира Атанаска.

Снимка: btvnovinite.bg

„И в този момент аз не мога да си отворя салон, не мога нищо да направя. Аз трябва да платя нови пари, за да мога наново да започна. А това всичко отива в коша“, казва още тя.

Ивелина Иванова е завършила същия курс, в същата академия – срещу 600 лв. Свидетелство за миглопластика – изобщо не е получила.

„Само един сертификат, нищо повече, един картонен лист. Казаха ми, че получавам международен сертификат, който във всяка една институция ще бъде признат, в която и държава да отида да работя. Тъй като моята приятелка е в Австрия и има салон за красота, ѝ показах всички документи, които имам, и се оказа, че този въпросният сертификат, за който говорим, абсолютно никъде не фигурира“, коментира Ивелина.

Атанаска и Ивелина избират Академия Ийън, заради обещаното в сайта им:

"Дипломите ни са издадени от МОН, валидни в чужбина, което е гаранция за качество и реализация. 100% от обучаващите се при нас започват работа веднага или основават бизнес."

Потърсихме управителя на Академия Ийън – Лидия Вучева, в салона за красота. Помещението вече е празно и се отдава под наем. Търсим я и на адреса, посочен в търговския регистър – в Пловдив. Няма я.

Лидия Вучева се свърза с екипа на bTV по телефона след посещенията. Не коментира случая, а ни препраща към фирмата, издала свидетелството на Атанаска - Учебен център "Ричи".

На въпрос дали имат издаден лиценз Румяна Цонкова, управител на Учебен център "Ричи", отговаря: “Не, аз от 2009 някъде работя с колежи "Омега", с които имаме договор. Така че единият член от нашата комисия е от "ОМЕГА", другият е от "Ричи" и третият е от "АЕОН".

Попитахме Националната агенция за професионално образование и обучение дали Учебен център "Ричи" има лиценз да издава свидетелства.

Оттам ни отговориха: "Учебен център "Ричи", гр. Пловдив, не фигурира в Регистъра на ЦПО с лицензия, издадена от НАПОО, няма право да осъществява професионално обучение по смисъла на Закона за професионално образование и обучение (ЗПОО) и да издава държавно признати документи за професионална квалификация, образец на МОН“.

Изпратихме и свидетелството на Атанаска Панайотова за проверка.

„Приложеният от Вас документ е издаден на много стара бланка (най-отгоре пише Министерство на народната просвета), която към 2021 г. (датата на издаване на документа е 28.10.2021 г.) не се използва. Текстът на втора страница "Курсистът е преминал двумесечни курсове за придобиване на квалификация, 1-ви и 2-ри клас квалификация" не съответства на действащата нормативна уредба", посочват от Националната агенция за професионално образование и обучение.

„Такива дипломи или удостоверения могат да се издават от всякакви сдружения. С едно уточнение, ако в договора или в рекламите, които те обявяват в публичното пространство твърдят, че техните дипломи, сертификати или удостоверения ще бъдат държавно признати, това е така наречената подвеждаща реклама, дори бих казал, че отиваме към осъществяване на престъпния състав на измамата“, коментира адв. Велин Чилингиров, адвокат по наказателно право.

Атанаска Панайотова вече е подала жалба до прокуратурата. 

„За мен това е една схема за пари! Хората излизат без документи и не могат да работят, тя също ми каза, че нейната диплома била същата. Значи тя не може да преподава по този начин. Те нямат лиценз, за да изкарат тези документи. Абсолютно всичко е една измама!“, коментира тя.

От Националната академия за професионално образование и обучение съветват да се проверяват фирмите и четат внимателно договорите, преди да се записваме на курсове. 

По темата работиха Симона Горчева и кореспондентите ни в Хасково и Пловдив.