Градският зоопарк в Бургас се сдоби с нов екзотичен вид животни. Единствените у нас северноамерикански пуми вече радват посетителите на морския град.

Северноамерикански пуми
Снимка: bTV

Грациозните животни идват от Словакия. Те бяха посрещнати в новия си дом в Бургас емоционално.  

„Пумите са родени в моя развъдник за екзотични животни. Хищници са, но са много дружелюбни. По време на целия път бяха спокойни. Надявам се да се чувстват добре и тук“, каза Войтех Освалт, собственик на развъдник за екзотични животни.

Северноамерикански пуми
Снимка: bTV

„Животните са в отлично състояние, на две години са, от различни родители, от различни краища на Европа, което е много важно за потомството. Единствени са в България за сега, в другите зоопаркове в България пумата отсъства като вид. За нас ще бъдат супер атракция“, каза Кръстьо Дъбов, собственик на зоопарка в Бургас. 

Северноамериканската пума е една от най-застрашените котки на планетата. С два скока хищникът може да се качи на дърво, високо 10 метра. В момента животните тежат по 50 кг, но мъжката може да достигне и до 100.

Северноамерикански пуми
Снимка: bTV

„Те са наистина едни от животите, които приемат доста голямо количество месо. Става дума за 5 до 10 кг месо на ден“, каза Кръстьо Дъбов.Пумите очакват новите си имена, а също и осиновител, който да помага за изхранването им. Съвсем скоро хищниците ще бъдат преместени в нова, по-голяма волиера, където да създадат и потомство.