„Не бих казал, че на тези местни избори има много изненади. Най-голямата изненада е София. Ваня Григорова има всички шансове да спечели кметската надпревара в столицата. Тя се оказа точният човек, на точното място, в подходящото време.“

Това коментира пред bTV евродепутатът Сергей Станишев, бивш премиер на България.

„Тя има ясен политически профил – за разлика от всички други кандидати, които се състезаваха, и ясна социална позиция. Тя говори от името на работещите хора в София, които се борят за оцеляване, за изхранването на семействата си, които чувстват своите проблеми тежко подценени“, заяви той.

„Ваня Григорова е много непосредствен човек и хората го усещат“, смята бившият премиер.

„Като се имат предвид сложните отношения и горещата любов в тъй наречената сглобка, не знам каква ще бъде мотивацията на избирателите на ГЕРБ, например, да подкрепят г-н Терзиев“, смята Станишев.

„Ръководството на БСП трябва да отчете, че цифрите са важни. БСП имаше около 60 кмета досега. От тях през 2019 г. бяха избрани кметове на четири областни града. Когато приключат балотажите, картините ще стане ясна. Но вече е ясна картината за общински съветници. За съжаление големият проблем на БСП е ситуацията в големите градове. В Пловдив сме шести, във Варна – осми“, посочи той.

„В цяла Северозападна България – визирам най-вече областните центрове, е погром. А там беше червена крепост. В Стара Загора сме пети. За съжаление картината изобщо не е розова и не можем да си заравяме главата в пясъка. В БСП трябват промени“, коментира още Станишев.

Какво още коментира той - чуйте във видеото.

„Единствената възможност да спечели Ваня Григорова е да се повиши избирателната активност“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването „Тази сутрин“.

По думите му, за да се вдигне активността на втор тур трябва да се гласува анти. „Анти се гласува срещу досегашния управник, но него сега го няма“, каза Стойчев.

„На Васил Терзиев не му трябва подкрепата на ГЕРБ. Той знае, че ще спечели този мандата. Нещо непублично трябва да се случи, за да се обърне тенденцията“, заяви политологът във връзка с изказването на лидера на ГЕРБ, че „по-добре държавна собственост от Държавна сигурност“.

„Борисов отдавана е отписал София. Това ми прилича на интрига. Хем да прати послание към електората на Ваня Григорова, хем към този на Терзиев, хем той да изглежда победител“, коментира изказването на Борисов журналистката Силвия Великова.

„Според мен не се знае дали Терзиев ще спечели. Видимо личеше в щаба му, че са се надявали да е Хекимян, защото той бил по-лесния кандидат“, каза тя.

„Моята интерпретация на думите на Борисов е, че това е данайски дар към Ваня Григорова. Това провокира острата реакция на Корнелия Нинова“, каза от своя страна социологът Елена Дариева.

„Опитът ни показва, че на втори тур избирателната активност е още по-ниска. Ако на първи тур гласуваме за някого, то на втори гласуваме против някого. Не е предрешена битката за София. Знаем ,че патриотичните избиратели завиха подкрепа за Ваня Григорова. Предстои да видим какво ще направи ГЕРБ. Ключът е в партията на Борисов“, посочи тя.

Какво още коментираха те - чуйте във видеото.