Прокуратурата с ужасяващи разкрития за трагедия, случила се през 2021 г. във варненския квартал "Владислав Варненчик". Тогава след пожар в апартамент бяха открити телата на две деца.

Сега обвинението оповести, че по-голямото дете е починало месец по-рано, но семейството е продължило да живее с тялото на момиченцето, без да информира властите.

Мъжът и жената, обвинени за пожара, прекараха в ареста шест месеца, като през април 2022 г. бяха освободени заради достигане на максималния срок за задържане. Първоначално те бяха обвинени за умишлен палеж, но впоследствие обвинението претърпя корекция.

Установено е, че пожарът е възникнал от свещ, поставена до перде. Те са обвинени, че са предизвикали инцидента по непредпазливост. В пожара загина едногодишно детенце, на което жената е майка. От прокуратурата сега съобщиха, че по-голямото - на 4 години, е починало месец преди пожара.

"За съжаление, не успяхме да установим каква е причината за смъртта въпреки положените усилия на специалистите. Не са констатирани следи от насилие по тялото. Обясненията са леко странни, но в крайна сметка те имат такава правна възможност да се защитават така, както намерят за добре. По думите на рождения баща на детето, той не е разбрал, че то е починало“, обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

„По думите на жената, с която е живеел на съпружески начала, просто не му е съобщила от страх. Детските надбавки са получавани от рождената майка на починалото дете, която не е била в това жилище и не е била в някакви отношения с двамата от тях. Така че не виждам мотив да бъде укривано детето с тази цел", добави той.

Ако бъдат признати за виновни, мъжът и жената ги грозят до пет години затвор. Разследването вече е приключило. Въпреки че двамата са на свобода, от прокуратурата съобщиха, че те не са правили опит да се укрият.