Семейство с две деца по чудо не пострада при срутване на скали върху автомобила им в Прохода на Републиката. Ирена и Димитър Солакови живеят във Вонеща вода и два пъти на ден пътуват до Велико Търново.

В рамките на едва 10 дни семейство Солакови за втори път се разминава със срутване на скална маса в един и същи пътен участък. Първият път скалите паднали пред колата им, но вторият път успяват да я ударят.

Димитър разказва, че в събота вечерта докато шофирал видял пред себе си в тъмното каменопад. „Той пада отляво на нас и, съответно, завъртях колата колкото мога надясно. Голяма част от камъните удариха колата ни. Много се изплашихме, бяхме с децата си в колата, но, Слава Богу, бяхме наред“, разказва той.

По думите му е чиста случайност, че камък не е пробил вътре в купето на автомобила. Той е категоричен, че са имали късмет, че автомобилът не е спрял.

„Страшен ужас. Само бързите реакции на съпруга ми и късмета ни спасиха по чудо. Това е за втори път в рамките на 10 дни. За мен това е сигнал, че има проблем“, категорична е Ирена Солакова.

Пред bTV инж. Венцислав Ангелов, директор на областното пътно управление, заяви, че екипи на пътното ежедневно правят обход на този участък от пътя. „Основният проблем е в преовлажняването на терените. Този процес е предотвратим, пролет и есен имаме групи, които обследват участъка и, където е необходимо, се прави обрушване“, поясни той.

Ангелов каза още, че за 2021 г. пътната агенция е подготвила проект за стабилизиране на скатовете.

Надвисналата опасност е невидима за шофьорите. Попаднала на нивото на погледа им обаче, вече може да е и фатална.  Счупени брони и пробит резервоар за течност за чистачки. Това са пораженията по колата, с които ще се борят Солакови. 

От Областното пътно управление обясниха още, че предстои подмяна на укрепителната мрежа, но също напролет.