Седмица след проливните дъждове бургаското село Димчево продължава да бедства. Пътят до Присад още е под вода, както и половината от землището с обработваеми земи. Осем от къщите също продължават да са наводнени.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът е, че по време на пороите река Факийска, която се влива в язовир „Мандра“, е скъсала дига, което е причинило наводнението.

Земеделските производители казват, че това не се случва за първи път и всеки път обработваемите им площи са под вода, защото е залята помпената станция. При тази ситуация без помощ от държавата те не могат да засеят пролетниците и са пред фалит.

Все още не е направен оглед на пораженията, защото земите са под вода.

„Поставихме три помпи мощни в наводнената зона и те работят от онази вечер. Дебитът на една помпа е 50 кубика. За момента нивото на езерото не се покачва. След като бъде изпомпана водата, ще се направи оглед. Ако трябва ще изпратим доброволци, за да помогнат за разчистването“, каза Веселин Василев, директор „Управление на кризи“ към Община Бургас.

Според местните жители нивото на водата е спаднало само със 7 сантиметра, въпреки че се изпомпва постоянно от няколко дни.

Има механизъм за обезщетяване за пропаднали площи. За момента има подадени 4 заявления от земеделски производители за 1200 декара. Всички засети с пшеница. Първият оглед ще е в петък, обяви началникът на службата по земеделие към общината Нели Бъчварова, която смята, че ако се отдръпне бързо водата, площите ще могат да бъдат засети.

Снимка: btvnovinite.bg

Голям проблем за жителите на селото е, че от чешмите им тече мътна вода и то, по техните думи, не само след наводнение. Те са принудени да използват тази вода за питейни и хигиенни нужди.

Местните жители готвят оплакване пред РЗИ и събират подписка.