Цели шест номинации в най-престижните категории на наградите „Аскеер” донесе на Пловдивския театър спектакълът „Дебелянов и ангелите” на театралния режисьор Диана Добрева.

„Дебелянов е един от големите ни поети и когато трябва да направиш персонажа от плът и кръв на такава икона, каквато е Дебелянов за българите, това е много отговорно и стресиращо. Беше нелек процес, но слава на Бога, крайният резултат за всички е много удовлетворяващ”, каза тя в предаването „Тази сутрин” по bTV.

В спектакъла се разказва за последните десетина дни от живота на Дебелянов, преди той да загине на фронта.

„Дебелянов е човек на духа. Колкото и млад да е бил, всъщност е носил в себе си мъдростта на света и това, което само един гений може да притежава – абсолютната свобода на израза, на фразата”, посочи Добрева.

По думите ѝ голямата тема на представлението е сблъсъкът на възможно най-духовното – поезията, и войната. 

„Много е вълнуващо да видиш хората, които излизат след спектакъла. Усеща се има надежда, че този български дух, който е съществувал, да се върне”, подчерта Добрева. 

Нейното представление „Бащата” в Народния театър също има три номинации за „Аскеер”.

След успеха на първото издание на „Седмица на духа“ през декември 2015, рубриката се превърна в традиция в дните около най-светлите български празници. Отвъд злободневните теми и вълнения от деня, екипът на „Тази сутрин“ за пореден път осъществява инициативата с цел да насочи светлините на прожекторите към хората с кауза и послание и непреходните житейски въпроси.