10 дни между живота и смъртта, 43 дни в болница и с 35 килограма по-малко. След тези усложнения от коронавируса Георги Спасов от Пазарджик оцелява.

В „Тази сутрин“ началникът на COVID отделението в МБАЛ „Хигия“ д-р Тони Палийски разказа за лечението на младия мъж. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му случаят е станал емблематичен за болницата.

„Въпреки че бяхме работили близо 1 г. с такива пациенти, имаше съобщения, че боледуват и млади хора – всеки обаче очаква, че ще му се размине тази тежка отговорност да спасява живота на млад човек – но не, винаги си има първи път“, каза д-р Палийски.

Той разказа още, че Георги много бързо развил симптомите на дихателна недостатъчност.

„За 1-2 дни състоянието му много се влоши. Използвахме различни методи за респираторна поддръжка. Той се превърна в ежедневна тема в болницата. Дори хората, които не работят в COVID отделението, знаеха за него“, сподели лекарят.

Според него Георги е показал изключителен дух и желание за живот. Младият мъж разказа пред bTV, че осем месеца след неговото изписване вече се чувства добре, но все още се възстановява и няма сили. Той благодари на всички медици за положените грижи.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът посочи, че половината от спомените му в болницата се губят. Георги обясни, че след това боледуване е променил начина си на живот.

Д-р Палийски каза още, че след този случай и други млади хора са преминали през COVID отделението на болницата. По думите му в момента натискът към лечебното заведение е намалял.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!