Деца тренират плуване в 22:00 часа вечерта. В Плевен тренировките на 300 деца зависи от това дали ще се разберат родители, община и наемател как и кога да влизат в единствения басейн в града.

Той е даден под наем преди пет години за общо 10 години. От лятото обаче започнали проблемите. Треньорите твърдят, че не ги допускат да тренират.

„След две седмици започват държавните първенства и не можем да се готвим. А ние тук имаме и държавни шампиони”, каза Кирил Бъчваров, треньор по плуване.

Картотекираните деца са 67, общо плуват 300. Част от тях и родителите им са готови да протестират. Заради конфликта около басейна кметът на Плевен Георг Спартански свика спешна среща, където след скандал страните почти се разбраха и започват да преговарят.

„Компромисът е двете страни да свикнат с мисълта, че трябва да направят взаимни отстъпки, защото и най-лошото споразумение е по-добро от силовото решение”, каза Спартански.

Според наемателя на басейна проблемът може да бъде решен и казва, че е допускал всеки да тренира, но при спазване на графици. Склонен е на компромис.

Част от родителите казват, че за да заведат децата на плуване, карат 200 км до Козлодуй и обратно. Надяват се кризата да е зад гърба им.