Обгорели отпадъци и руини, затрупани от пресен сняг – така изглежда днес къщата на Хасан и Явора от търговищкото село Голямо Градище. Домът, в който живеят с майката на мъжа и двете им малки деца, беше унищожен от пожар в ранните часове на първия работен ден от новата година – 4 януари.

Огънят тръгва още докато спят. „Излязохме през прозореца на втория етаж. Беше страшно – не можем да излезем, коридорът гори“, разказа пред камерата на bTV Явора. Успели да спасят децата и възрастната жена, но за покъщнината нямало никакъв шанс.

Снимка: bTV

„Беше като по филмите – целият покрив гори. Хората, които бяха дошли да помогнат, само опитваха да спасят околните къщи“, разказа кметът Мехмед Мурадов. Дошли и пожарникари, които предотвратили по-голямо огнено бедствие, но за дома на семейството вече било късно. Сега хората са само с дрехите на гърба си.

Снимка: bTV

В Голямо Градище веднага се организирали, за да помогнат на семейството. От втория ден е намерена къща, в която то да бъде настанено. Общинският съвет ще отпусне еднократна помощ. Въпреки това, Хасан и Явора имат нужда буквално от всичко, за да започнат живота си отначало след пожара.