Десислава Неделчева-Кирилова е от Велико Търново – съпруга, майка и … гумаджийка. Предпочита да повдига коли с крик пред това да повдига вежди пред огледалото.

Мъжката професия избира преди 21 години, водена от женска грижовност. 

Снимка: btvnovinite.bg

Клекнала до нечий автомобил, за Деси е обичайна поза в 9 сутринта. И вместо да дегустира поредната нова марка кафе, усърдно диагностицира ходовата част на някоя кола.

Развиване на болтове, сваляне, лепене, помпене или балансиране на гуми отдавна вече са рутина за 41-годишната жена.

Мъжката професия избира преди 21 години. Наследява я от баща си, за да издържа болната си тогава майка, сестра ученичка и себе си като студентка по психология.

„За да оцелява семейството ми, за да не се отказвам от мечтите си реших, че ако работя мъжка работа, ще вземам 2 пъти повече пари, което всъщност се оказа и точно така”, призна Десислава. Не съжалява за избора си. „Колкото повече се цапах, толкова повече ми ставаше интересно”, обобщи тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Твърди, че по нищо не отстъпва на мъжете в професията и докрай отстоява качествата си.

При първа среща повечето мъже прикриват недоверието с жест на кавалерство, признава неин дългогодишен клиент.

„Все пак една здрава мъжка ръка да помогне, но тя казва – не, не, оставете ме, аз мога да си го свърша”, посочи Стефан Попов. 

Снимка: btvnovinite.bg

До жената вулканизатор мъжкото рамо се казва Дамян. А той не пропуска, с повод и без, да ѝ напомня, че все пак е жена, като например ѝ подарява цветя.

Двамата са семейство от 15 години. Дамян вижда съпругата си гримирана рядко. „По-добре очите да се смеят и да бъдат естествен грим, отколкото да бъдат на гримирани и да са тъжни”, смята Деси. 

За да е красива мама на 5- годишния си син, сама се провокира – с тефтер за чудеса. А в него 14 август отсега е отреден като ден за разкрасяване. „Мога да си направя маска за лице, мога да си подаря процедура в козметичен център, което не правя често, мога да си направя грим, което не правя често”, признава Деси.

Затова и дните ѝ със грим се помнят. Застояването пред огледалото – също.