Зрители на bTV сигнализират за поголовна санитарна сеч на половинвековни дървета във варненския район „Младост“.

Те изразяват притеснение, че „подмладяването“ всъщност ще ги унищожи. Екип на bTV провери сигнала на място.

Санитарната сеч на улица „Радост“ във Варна започва преди дни. Д-р Христина Димитрова и д-р Маргарита Младенова остават шокирани от вида на дърветата, след като работниците приключват с резачките.

„Правят го абсолютно хаотично и профански, като изрязват 90% от клоните и режат половината от стъблото“, разказва д-р Димитрова.

Двете жени смятат, че резитбата, извършена по този начин, ще погуби дърветата и я определят като вандалска проява.

До санитарната сеч в района всъщност се стига след сигнали на граждани. Те дори правят подписка за извършването ѝ, като разказват, че дърветата са опасни.

„При по-големи бури тук се чупят клони, падат по пътеките, деца минават с тротинетки, без тротинетки. Няма как всички да са съгласни. Но хората, които са дошли като фирма, би трябвало да разбират какво е сеч, нали?“, обяснява Нели Иванова.

От район „Младост“ признаха, че преди резитбата не е правена консултация с арборист, но твърдят, че се извършва по всички правила.

„Това е т.нар. формираща резитба за намаляване на короната на дърветата, понеже дърветата са огромни и ще започнат да излизат извън обхвата на обслужващата техника. Ако на едно дърво се режат само ниските клони, това дърво расте на височина“, обяснява Милена Борисова, главен експерт в отдел „Екологичен контрол и озеленяване“ в район „Младост“.

От кметството уверяват, че дърветата няма да бъдат погубени, а дори напротив – след време ще станат по-красиви. Дали това наистина ще се случи – ще покаже времето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!