Пострадал полицейски служител и съмнение за полицейско насилие – това са резултатите след обиск и арест на мъж в Берковица.

На 6 юли малко след 19 ч. мъже на 42 и 41 години са отведени от центъра на Берковица до полицейското управление в града за извършване на личен обиск.

По-младият е освободен, а когато в раница на другия намират кутия със суха тревна маса – общо 2,25 г, претърсваният удря полицая по лицето и ръката и е задържан.

Няколко часа по-късно се озовава в спешния център в Монтана и от там – в болницата.

По информация на лекари мъжът е приет с рани по главата, опериран заради кръвоизливи в белия дроб и преместен в отделението по реанимация. Приятели на пострадалия обвиниха полицаите в насилие.

Задържането на мъжа и причинената от него телесна повреда на полицай са отразени в бюлетина на МВР, но не и случилото се впоследствие. Това усъмни приятелите на пострадалия в покриване на случая.

Недоволството прерасна в спонтанен протест пред полицейската дирекция в Монтана.

Според полицията задържаният сам е причинил травмите си, като "станал от кревата в полицейския арест, на който спял и паднал няколко пъти върху маса, при което се самонаранил“.

По случая е образувана вътрешна проверка, уведомена и е прокуратурата.  Досъдебните производства са две - за причиняване на телесна повреда на полицейски служител и за притежание на наркотични вещества.

Задържаният и пострадал мъж е с шест криминалистични регистрации, свързани с наркотици и кражби, но не е осъждан.