Сакар отново гори. Обявено е бедствено положение в Харманли и Тополовград. Тежка беше нощта за огнеборците.

Пожарът е ограничен, няма и засегнати населени места, Охраняваме огъня и днес, каза старши комисар Митко Чакалов, директор на регионалната дирекция на пожарната.

Той обясни, че на място има 15 екипа, както и верижни машини. Огънят е горял на площ от 12 000 дка и в момента е ограничен.

Голям пожар възникна вчера следобед до харманлийското село Черепово в Сакар планина. В пламъци са гора, сухи треви и храсти.

 

Вятър възпрепятстваше овладяването на стихията.

Снимка: БГНЕС

Пожарът поглъща вилата с 20  пчелни кошера на 86-годишния Господин Димитров. А в Дрипчево стадо от 500 крави на местен фермер остана без паша

„Около 1000 декара от пасищата са опожарени. Всичко е почерняло, за съжаление огънят се премести и в съседното пасище, наложи се животните да ги местим и от там“, казва фермерът Александър Петров.

Поради пожара на територията на област Хасково в участъка между село Черепово и пътен възел „Голямата Звезда“ временно бе ограничено движението по пътя Раднево – Свиленград, пътя Любимец – пътен възел „Голямата звезда и пътя Харманли – Тополовград.

В участъка няма възможност за изграждане на обходен маршрут. Екипи на „Пътна полиция“ връщаха пътуващите в това направление. 

Снимка: БГНЕС

Пожарът бе на два фронта, които са в посока харманлийското село Изворово и село Главан в община Гълъбово. Екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет Ми-17 се включи в борбата с огнената стихия в землището на село Черепово.

Военнослужещи от Сухопътните войски също участваха и в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.

Ако се наложи и днес ще бъде включен хеликоптер. Полицейското присъствие в района е засилено. Причините за пожара се разследват.