Трети ден продължава борбата с огъня в Сакар планина, където в неделя избухнаха два пожара на територията на общините Харманли и Любимец. Огнената стихия застраши и села. Единият от големите пожари, който остана активен снощи между селата Дрипчево и Изворово, вече е локализиран.

Частичното бедствено положение в района обаче засега остава.

На място работят 10 пожарни екипа и тежка верижна техника. Няма опасност за населението места, каза в „Тази сутрин“ Пламен Петков от пожарната.

Във вчерашния ден заради силния вятър огънят е достигнал до населени места, но те не са били застрашени.

Заради стихията в двете общини областният управител на Хасково обяви бедствено положение, което е в сила и днес. Засегнатите площи са над 10 000 декара, съобщиха от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково (ОДПБЗН).

Още от първите часове на пожара на терен са и служители на общината. Има и водоноска, която да подпомага зареждането на пожарните автомобили, обясни в ефира на bTV Валентина Димулска, зам.-кмет на община Харманли.

Тя призова хората да бъдат внимателни и да не палят огън на открито.

Ситуацията е овладяна на повечето места. Фронтът към село Оряхово, община Любимец, е изцяло под контрол, каза за БТА Пламен Петков от ОДПБЗН. Развива се участък на север от село Изворово, община Харманли, където днес техниката прокарва просеки, посочи Петков. Той изрази надежда днес следобед пожарът да бъде локализиран.

Движението по пътя Харманли - Тополовград е нормализирано. Заради задимяване снощи то бе спряно.

Първоначалните предположения за възникването на пожарите бяха човешка небрежност.