Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Съдебната сага продължава вече десетилетие.

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Тя, представлявана от министъра на регионалното развитие, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобургготски сумата от 59 523 лв., а на сестра му - 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност, или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

„Никога не съм имала съмнение в това с чии средства е построен дворецът. Тази сграда никога не е била финансирана със средства от държавния бюджет. Тя е била построена от самия цар Фердинанд“, каза в „Тази сутрин“ Валя Гигова, член на Висш адвокатски съвет и адвокат на Симеон II.

„Като процесуални представители ще препоръчаме обжалване, защото не споделяме анализа, който САС е направил на фактите и съответните изводи“, каза от своя страна Мариана Попова, адвокат на държавата по делото „Врана“.

По думите ѝ е важно да се направи анализ на решението и да се прецени дали то съответства на досегашната практика.