Като саботаж определиха течовете на газ по газопроводите „Северен поток - 1“ и „Северен поток - 2“ ЕС и НАТО. Така смятат и множество специалисти в Германия. 

Според информация на германското издание „Шпигел“ от американското разузнаване още през лятото са предупреждавали за възможни атаки свързани с газопроводи в Балтийско море.

Много експерти смятат, че няма как изтичането на газ на няколко места да бъде инцидент. Повдига се въпросът дали не става дума за намеса от страна на Русия и какъв би бил интересът от тези събития за Москва.

Разследването на причините вече е в ход. В него ще се включат и германските военноморски сили, съобщи германският министър на отбраната. 

Няма пряк ефект върху сигурността на енергийните доставки, тъй като по двата газопровода не тече газ. Все още не е ясно обаче дали случващото ще доведе до сериозен екологичен проблем. Според някои специалисти няма как това да остане без последствия.

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек предупреди за евентуални нови атаки срещу критичната инфраструктура и заяви, че тя е потенциална цел.

Германските органи за сигурност предполагат, че трите тръби на балтийския газопровод „Северен поток“ - 1 и 2 ще бъдат завинаги неизползваеми след предполагаемите актове на саботаж. Ако те не бъдат поправени бързо, много солена вода ще влезе в тръбите, и ще доведе до корозия.

Ако подобни аварии се бяха случили с газопрод, доставящ газ от Норвегия, основен доставчик за страната в момента, последиците щяха да бъдат много тежки, не само за Германия, но и за Европа.

Вследствие на течовете, контролът на германските суверенни води от федералната полиция се засилва.