Министерството на земеделието, храните и горите ще работи с граждани дистанционно, след като вчера беше констатирано, че зам.-министър е с положителна проба за COVID-19.

Това каза ресорният министър Десислава Танева в „Тази сутрин“, която също е под карантина, защото заразеният служител вчера е бил на работа. 

По думите ѝ състоянието му е добро, а дезинфекцията на сградата на МЗХГ трябва да бъде завършена до края на седмицата. 

„Очаквам днес да излезе моят резултат. Днес РЗИ установяват обхвата на контактните лица. До 2-3 дни ще бъдат тествани всички контактни лица“, добави тя. 

Танева припомни, че това е втори случай на заразен с коронавирус служител в ръководеното от нея ведомство. Първият е бил в началото на епидемията, когато всички са работели от вкъщи и не се е наложило да се предприемат специални мерки.

Министерството е увеличило десетократно проверките на бенефициенти на средства по европрограми заради сигнали за измамни схеми, заяви Танева в специално интервю за предаването. Скандалът избухна след като разследващият сайт „Бивол“ публикува запис от конферентен разговор между министъра и производители на пипер. 

Снимка: btvnovinite.bg

От бранша днес обявиха, че за измамните схеми сигнализират още от 2016 г. „Колко странно, нагло и бих казал тъпо – да информираш някого, че си извършил 50% от проверките... 50% на какво? На производителите или 50% на площите – това са много различни неща. Ако си извършил 50% проверки на производителите – това ознвачава да си направил 17 хил. проверки!.Ако си извършил 50% проверка на площите – означава да си направил проверка на 210-220 хил. декара земя. Това, със сегашните възможности на Министерството на земеделието и на държавата е невъзможноо! Чисто и просто лъжа!“, коментира Георги Василев от Асоциация „Български пипер“.

Министър Танева отново определи скандала като политическа атака, свързана с изборите, които се очакват след няколко месеца.