„Докладът на ДАНС е постъпил в Министерския съвет още през март месец по време на редовното правителство, а става публичен сега“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Георги Кръстев, бивш секретар на съвета по сигурност към Министерския съвет.

„Това са доклади, които не се приемат от правителството, а се публикуват така, както се предоставят от службите“, допълни той.

„Докладът на ДАНС за първи път дава разяснения от учебен характер – има професионална образователна стойност. Не бих казал, че докладът е плах. Той е доста по-конкретен. Посочени са и престъпни състави от Наказателния кодекс, по които са заведени дела. Дадени са понятия, схеми, развитие“, добави Кръстев.

„Докладът на ДАНС е за 2021 година – преди войната. Той е плах. В его Руската федерация се споменава само веднъж. Единствено докладът на Военното разузнаване се откроява“. Това коментира в „Тази сутрин“ журналистът Асен Агов.

Според него „плахият“ доклад на агенцията се дължи на честата смяна на политическото управление и допълни, че трябва да се извърши проверка за лоялност.

Той уточни, че в доклада за първи път се появява информация за начина на вербуване, а от откритие източници има достатъчно информация, която е пропила докладите.